Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Μια από τις καθημερινές ρουτίνες στο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου είναι οι ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Ο χρόνος αυτός που ξεκινά αμέσως μετά την προσέλευση των παιδιών και διαρκεί μέχρι τις 9:00 περίπου καθημερινά και ανάλογα πάντα με τις ανάγκες των παιδιών και του προγράμματος είναι χώρος ελεύθερου παιχνιδιού στις γωνιές. Γωνιές είναι τα οργανωμένα σημεία-κέντρα μάθησης (διαφορετικά) που υπάρχουν στο χώρο του νηπιαγωγείου από τις πρώτες μέρες, διαμορφώνονται σταδιακά με νέο υλικό και πάντα με τη βοήθεια και τη συνεργασία των παιδιών, ώστε να είναι συμμέτοχοι τα ίδια στους κανόνες και να γνωρίζουν τον τρόπο παιχνιδιού και τη σημασία του σε κάθε γωνιά. Μολονότι το παιχνίδι αυτό κατευθύνεται από τα ίδια τα παιδιά και δεν επεμβαίνει (εκτός από εξαιρέσεις και όπου χρειάζεται για να το ενισχύσει ή να θέσει όρια) η νηπιαγωγός, είναι μια σημαντική ώρα στη διάρκεια του προγράμματος (η οποία επαναλαμβάνεται για τα παιδιά του ολοήμερου και στα μισά του προγράμματος για δεύτερη φορά- λίγο πριν το μεσημεριανό φαγητό).
Στο ελεύθερο αυτό παιχνίδι τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούν, μόνα τους πλησιάζουν και αναζητούν φίλους για να οργανώσουν το παιχνίδι, κανονίζουν συμφωνίες για τον τρόπο οργάνωσης του παιχνιδιού, ορίζουν κανόνες, μοιράζουν ρόλους (εσύ θα είσαι ο μπαμπάς, εγώ η μαμά, αυτός το μωρό), εξασκούν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους, μαθαίνουν να υπακούν σε κανόνες, να βάζουν όρια, να συμμαζεύουν τα παιχνίδια στις γωνιές όταν τελειώνουν το παιχνίδι τους.
Η νηπιαγωγός σε όλη τη διάρκεια του ελεύθερου παιχνιδιού οφείλει να παρακολουθεί, να εντοπίζει παιδιά ντροπαλά, να συζητά μαζί τους, να τα ενισχύει να αναζητήσουν μια ομάδα και να ενταχθούν σε αυτή για να αρχίσει το παιχνίδι, να συμβουλέψει παιδιά πιο ζωηρά στις διάφορες συγκρούσεις που δημιουργούνται, ώστε να βρουν λύσεις και να συνεχίσουν ήρεμα και εποικοδομητικά το παιχνίδι τους. 
Αποθανατίσαμε και μερικές από τις πρώτες στιγμές μας στο χώρο του ελεύθερου παιχνιδιού και καθώς οι γωνιές μας θα εμπλουτίζονται και θα αλλάζουν μορφή θα υπάρχουν και νεότερες αναρτήσεις αναφορικά με τις ελεύθερες δραστηριότητες.




Οι φωτογραφίες είναι από μια ομάδα παιδιών που σήμερα κατάφεραν να παίξουν πολύ όμορφα και συνεργατικά με τα τουβλάκια φτιάχνοντας όμορφες και σύνθετες δημιουργίες. Μπράβο παιδιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου