Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ΕΥΑΤΟΣ ΜΑΣ

Δραστηριότητα 1η: Παίξαμε και μιλήσαμε για τον εαυτό μας
Αφού χορέψαμε και τραγουδήσαμε το καλημέρα φιλαράκι, καθένας είχε την ευκαιρία να μας μιλήσει λίγο παραπάνω για τον εαυτό του, χρησιμοποιώντας τον τροχό αυτό με τη μορφή παιχνιδιού.
Πες μας για τα αδέλφια σου, τους φίλους σου, το αγαπημένο σου φαγητό, το αγαπημένο σου παιχνίδι.


Δραστηριότητα 2η: Αγόρια και κορίτσια
Ας φτιάξουμε τώρα δυο ομαδούλες. Πόσα αγόρια, πόσα κορίτσια; Η τάξη μας έχει και αγόρια και κορίτσια και καθένας από εμάς ξέρει το φύλο του. Ρωτάμε και βλέπουμε ότι όλοι γνωρίζουμε το φύλο μας. Από πολύ μικροί αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε αν είμαστε αγόρι ή κορίτσι. Παρατηρούμε μερικές βασικές εξωτερικές διαφορές (τα κορίτσια έχουν μακριά μαλλιά, τα αγόρια κοντά, τα κορίτσια φοράνε στολίδια στα μαλλιά, τα αγόρια όχι, τα κορίτσια φοράνε φούστες και φορέματα, ενώ τα αγόρια παντελόνια και φόρμες). Αυτό όμως που θέλουμε να κάνουμε είναι να βρούμε πόσα είναι τα αγόρια στην τάξη μας και πόσα τα κορίτσια. Αποφασίζουμε πρώτα να τα μετρήσουμε, ένα κορίτσι περνάει γύρω γύρω στην παρέα και μετράει μόνο κεφαλάκια κοριτσιών, ενώ ένα αγόρι μετράει κεφαλάκια αγοριών. Βρίσκουμε ότι τα κορίτσια είναι 11 και τα αγόρια 8 σήμερα στην τάξη μας (λείπουν βέβαια κάποιοι φίλοι μας).
Μοιράζουμε σε κάθε παιδί ένα κεφαλάκι ανθρωπάκι, αγοράκι για τα αγόρια και κορίτσι για τα κορίτσια. Τα παιδιά το ζωγραφίζουν με ό,τι χρώματα θέλουν και έπειτα τα βάζουμε στη σειρά για να δημιουργήσουμε το πρώτο μας γράφημα, τη σύνθεση της ομάδας της τάξης μας. Τα κορίτσια και τα αγόρια. Τα μεγαλύτερα παιδιά  μπορούν να καταγράψουν και τον αριθμό, ύστερα από την καταμέτρηση των εικονιδίων.


Δραστηριότητα 3η: Καλημέρα φιλαράκι
Ακούμε το τραγούδι "καλημέρα φιλαράκι" και χορεύουμε ελεύθερα στο χώρο της τάξης μας, κάθε φορά που η κυρία δίνει μια εντολή, ακούμε και προσπαθούμε να βρούμε ένα φίλο, ένα "φιλαράκι" για να χορέψουμε μαζί του, στο επόμενο παράγγελμα, αλλάζουμε και ψάχνουμε να βρούμε ένα καινούριο φίλο για να χορέψουμε στο ρυθμό. Αγγίζουμε το φίλο μας, τον χαιρετάμε, χαιδεύουμε το κεφαλάκι, του δίνουμε ένα φιλάκι, τον πιάνουμε από το χέρι για το χορό. Τι όμορφο να κάνουμε φίλους! Και όταν το τραγούδι τελειώσει.....το φίλο μας τον κοιτάμε στα μάτια και του λέμε μια γλυκειά...μια όμορφη "ΚΑΛΗΜΕΡΑ"....και όχι μόνο στα ελληνικά.... καλημέρα στα γαλλικά...(μπονζούρ), καλημέρα στα ιταλικά (μπον τζιόρνο), καλημέρα στα ισπανικά.. (μπουένος ντιας). Τα παιδιά το διασκέδασαν και το χάρηκαν ιδιαίτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου