Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

ΜΟΤΙΒΟ....ΜΟΤΙΒΟ...ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΙΔΙΟ

Εισαγωγή
Ξεκινήσαμε από καιρό να αναφέρουμε αυτή την έννοια των μαθηματικών, "μοτίβο", αρχικά παρατηρώντας τις εικόνες από το παραμύθι "τα ελληνάκια συναντούν τη γοργόνα" (το οποίο έχει εικόνες από κεντήματα με επαναλαμβανόμενα σχέδια), έπειτα παρατηρώντας τα ίδια τα κεντήματα που στολίζουν την παραδοσιακή γωνιά στο νηπιαγωγείο μας. Έχουμε καταλήξει πλέον, ότι "μοτίβο" είναι ένα σχέδιο που επαναλαμβάνεται με μια σειρά, την ίδια πάντα σειρά.

Δραστηριότητα 1η: Στη γωνιά της παρεούλας θυμίζουμε στα παιδιά τη συζήτηση που έχουμε ξεκινήσει για να καταλάβουμε τί είναι τελικά το "μοτίβο". Έχουμε τοποθετήσει στη μοκέτα διάφορα και ποικίλα υλικά, τουβλάκια, φυλλαράκια, ρόμβους, ξύλινα τριγωνάκια, αυτοκινητάκια, χάντρες και καλούμε τα παιδιά να σκεφτούν και να δημιουργήσουν το καθένα το δικό του μοτίβο και μετά να προσπαθήσουν να το περιγράψουν.


Δραστηριότητα 2η: Από το "μοτίβο" των κεντημάτων στο μοτίβο των λαϊκών παραμυθιών.
Παρακινούμε τα παιδιά να σκεφτούν έαν στα λαϊκά παραμύθια που διαβάσαμε υπάρχει κάτι κοινό....κάτι που να επαναλαμβάνεται. Τα παροτρύνουμε να σκεφτούν πώς αρχίζουν και πως τελειώνουν τα παραμύθια...."Μια φορά και έναν καιρό"..."Και ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα".
Διαβάζουμε την αρχή και το τέλος των λαϊκών παραμυθιών που δουλέψαμε την προηγούμενη και αυτή την εβδομάδα και η νηπιαγωγός καταγράφει τη φράση με την οποία αρχίζουν και τη φράση με την οποία τελειώνουν αυτά τα παραμύθια. Σκεφτόμαστε και άλλους τρόπους για να αρχίσουμε ένα παραμύθι....και άλλους τρόπους για να το τελειώσουμε. Συζητάμε τις σκέψεις μας στην ολομέλεια της τάξης και έπειτα τις δουλεύουμε και ατομικά σε "ανοιχτό φύλλο εργασίας", όπου η νηπιαγωγός καταγράφει για κάθε παιδί, πως θα ήθελε να αρχίζει και πως να τελειώνει το δικό του παραμύθι.

Αναφέρουμε επίσης, ότι εκτός από τις φράσεις που επαναλαμβάνονται στα παραμύθια, "μοτίβο" μπορεί να είναι και άλλες επαναλήψεις, όπως ήρωες (βασιλόπουλα, νεράιδες, ξωτικά) ή  γεγονότα (η βασίλισσα πεθαίνει, η πριγκηποπούλα ξαναζωντανεύει από ένα βασιλόπουλο κ.α.)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου