Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

ΤΑ ΕΛΛΗΝΑΚΙΑ

ΤΑ ΕΛΛΗΝΑΚΙΑ


Φέτος περισσότερο από κάθε άλλη φορά ίσως είναι πιο επιτακτική η ανάγκη να βρούμε τρόπους να γιορτάσουμε πιο ουσιαστικά και πιο αληθινά από τα βάθη της ψυχής μας, γιορτές μεγάλης σημασίας και διαχρονικής αξίας.

Η θεματική αυτή αφιερώνεται στην 25η Μαρτίου. Το τραγούδι και το παραμύθι αφιερώνεται σε όλα τα παιδιά που καλούνται μακριά από τα σχολεία τους να νιώσουν "ελληνάκια" μέσα από όλες αυτές τις δυσκολίες και να επεξεργαστούν με τη βοήθεια των γονέων τους μνήμες και αρώματα της παράδοσής μας, στίχους τραγουδιών που μιλάνε στην ψυχή μας, ιστορίες που πέρασαν αλλά ξαναζωντανεύουν πάλι.

Παραμύθι: Τα ελληνάκια της Ευγενίας Φακίνου



Ιδέες για δραστηριότητες:

1.Ζωγραφίζω όπως μπορώ ό,τι μου άρεσε από το παραμύθι που άκουσα
2. Ζωγραφίζω στο χαρτί διάφορα παραδοσιακά μοτίβα, έχοντας ως παράδειγμα τα σχέδια του παραμυθιού.
3.Ζωγραφίζω το εξώφυλλο από "τα ελληνάκια"
4.Φτιάχνω μια παραδοσιακή ποδιά στο χαρτί. Σχεδιάζω το περίγραμμα με τη βοήθεια ενός ενήλικα και διακοσμώ την ποδιά με διάφορα επαναλαμβανόμενα σχέδια (μοτίβο).

Πρόσθετο εποπτικό υλικό και έμπνευση για δραστηριότητες και παραδείγματα για τις παραδοσιακές ποδιές θα βρείτε επίσης εδώ 


Τραγούδι: Τα ελληνάκια

Ακούμε το τραγούδι και μπορούμε να ακούσουμε και άλλα τραγούδια από το συγκεκριμένο άλμπουμ του Μίκη Θεοδωράκη.

Επέκταση δραστηριότητας: 
Μαθαίνουμε για το Μίκη Θεοδωράκη και τον μεγάλο ποιητή Οδυσσέα Ελύτη (αναζητώντας πληροφορίες από το διαδίκτυο μαζί με τα παιδιά --> τα παιδιά εξοικειώνονται και συνηθίζουν στην ιδέα να αναζητούν τη γνώση στο διαδίκτυο.

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν, μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις".
Δραστηριότητα:
 Ζωγραφίζω τα στοιχεία που συνθέτουν την Ελλάδα, σύμφωνα με τον Οδυσσέα Ελύτη:
ελιά, αμπέλι, καράβι

Στη σελίδα https://nipioxwra.blogspot.com/2016/05/o.html υπάρχει ένα ωραίο εικονόλεξο με το τραγούδι "Γεια σου κύριε μενεξέ" .


Δραστηριότητα: Ζωγραφίζω το τραγούδι "Γεια σου κύριε Μενεξέ"


ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ  ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου