Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

ΧΕΙΜΩΝΑΣ

Χειμωνιάτικες δημιουργίες

Ο χειμώνας είναι πλέον εδώ και εμείς ξεκινήσαμε σιγά σιγά τις χειμωνιάτικες δημιουργίες μας.
Με εποπτικό υλικό που αναρτήθηκε στον πίνακα μας κουβεντιάζουμε για τις αλλαγές στη φύση το χειμώνα, για τα χειμωνιάτικα τοπία, τα χειμωνιάτικα αθλήματα, τα χειμωνιάτικα ρούχα και όλα όσα παρατηρούμε γύρω μας αυτή την εποχή.

Και σήμερα.... μιλώντας για τα χειμωνιάτικα ρούχα....

1. Χειμωνιάτικη μπουγάδα

Φτιάξαμε τη δική μας χειμωνιάτικη μπουγάδα και την απλώσαμε στο χιόνι, μαθαίνοντας και ένα αυτοσχέδιο ποιηματάκι....
Χειμωνιάτικη μπουγάδα
δε στεγνώνει σα δε έχει μια λιακάδα












2. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ (ΜΑΚΡΥ-ΚΟΝΤΟ)



Τα κασκόλ μας απαραίτητο αξεσουάρ του χειμώνα, γίνονται παιχνίδι


Μετρήσαμε τα κασκόλ μας για να δούμε πιο ήταν πιο μακρύ και πιο κοντό.  το πιο μακρύ ήταν του Βασίλη και το πιο κοντό του Περικλή.

Κάναμε διαγωνισμό τυλίγματος κασκόλ  και διαδρομές.


















3. ΚΑΣΚΟΛΟΧΩΡΑ

Χορεύουμε με τα κασκόλ μας σε διάφορους ρυθμούς και τα κασκόλ γίνονται όλα μαζί μια κασκολοχώρα... και εμείς χορεύουμε άλλοτε μέσα στον κύκλο που έχουμε δημιουργήσει από αυτά και άλλοτε έξω.

Μπαίνουμε μέσα στην κασκολοχώρα και όταν η κυρία δίνει το σύνθημα ότι έπιασε φωτιά βγαίνουμε έξω. Μόλις η πυροσβεστική (κυρία) σβήσει τη φωτιά ξαναμπαίνουμε μέσα.


4. " ΤΟ ΓΑΝΤΙ" Ουκρανικό παραμύθι 

Διαβάζουμε το παραμύθι "το γάντι" και με εικόνες από διάφορα ζώα το παρουσιάζουμε την ώρα της αφήγησης στα παιδιά.. Τα παιδιά καλούνται με διάφορες θεατρικές μελωδίες να το δραματοποιήσουν και χορεύοντας συνδυάζουμε την κασκολοχώρα με το "γάντι", όπου τα κασκόλ μας σχηματίζοντας έναν κύκλο τα παρομοιάζουμε με ένα ζεστό γάντι και εμείς χορεύοντας μιμούμαστε τα ζωάκια που μπαίνουν ΜΕΣΑ στο γάντι για να ζεσταθούν και άλλοτε βγαίνουν ΕΞΩ από το γάντι αναζητώντας φαγητό. Η αφήγηση συνεχώς εμπλουτίζεται και το θεατρικό μας παιχνίδι εξελίσσεται παίρνοντας πολλές διαφορετικές μορφές και κάθε φορά ο κύκλος με τα κασκόλ όλο μικραίνει και τα ζωάκια πρέπει να αγκαλιαστούν και να έρθουν πιο κοντά το ένα στο άλλο για να χωρέσουν μέσα στον κύκλο.

Μια εκδοχή του παραμυθιού μπορούμε να παρακολουθήσουμε και στο youtube.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου