Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Μιλάμε για....τους άθλους του Ηρακλή

Οι 12 άθλοι του Ηρακλή

Δεδομένης της προγραμματισμένης επίσκεψης του νηπιαγωγείου μας στη θεατρική παράσταση "Οι άθλοι του Ηρακλή" στο θέατρο Εγνατία στη Θεσσαλονίκη, θεωρήσαμε ότι είναι μια καλή ευκαιρία να μιλήσουμε για τους άθλους και να προετοιμάσουμε τα παιδιά, ώστε να μπορέσουν να παρακολουθήσουν πιο εύκολα την παράσταση και να συμμετέχουν ενεργά σε αυτήν και στα δρώμενα.

Αφόρμηση: Απόσπασμα από τη θεατρική παράσταση, το οποίο αναζητήσαμε και βρήκαμε μαζί με τα παιδιά στο youtube.

Ερωτήσεις που θέτουμε για προβληματισμό στην ολομέλεια:
Αναρτώντας στον πίνακα στη γωνιά της συζήτησης σχετικό υλικό με εικόνες και παραστάσεις όπου απεικονίζονται ο Ηρακλής και οι άθλοι του θέτουμε τις εξής ερωτήσεις:
1.Ποιός ήταν ο Ηρακλής;
2.Πότε έζησε;
3.Τι είναι οι άθλοι;
4.Γιατί τους έκανε;
5.Πόσοι ήταν;

Αφού κουβεντιάσουμε σχετικά, ανακοινώνουμε στα παιδιά ότι αυτή την εβδομάδα θα δουλέψουμε με τους 12 άθλους και επειδή είναι 12 και θα κουβεντιάσουμε για αυτούς τέσσερις μέρες Δευτέρα-Πέμπτη πριν την επίσκεψή μας, θα πρέπει να βρούμε πόσους άθλους πρέπει να γνωρίζουμε την ημέρα και να τους προσεγγίζουμε με διάφορους τρόπους (δραματοποίηση, μαθηματικά, γλώσσα, εικαστικά). Παίζουμε για το σκοπό αυτό ένα παιχνίδι με καρτέλες. 

Δραστηριότητα 1η: Μαθηματικά (η έννοια της διαίρεσης)
Απλώνουμε στη μοκέτα στη γωνιά της παρεούλας τέσσερις καρτέλες με τις ημέρες της εβδομάδας 
Δευτερα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη. Μετράμε πόσες είναι οι καρτέλες Για κάθε άθλο έχουμε κατασκευάσει μια καρτέλα με τον άθλο σε μικρογραφία. Μετράμε πόσες είναι οι καρτέλες (12). Ζητάμε από τα παιδιά να σκεφτούν πώς μπορούμε να μοιράσουμε αυτά τα 12 καρτελάκια, τους 12 άθλους στις καρτέλες που απεικονίζουν τις ημέρες (4). Τοποθετούμε ένα ένα τα καρτελάκια με σειρά κάτω απο τις ημέρες, μέχρι να τελειώσουν όλα. Πόσα καρτελάκια μπήκαν κατω από κάθε μέρα; Για να μετρήσουμε; Είναι 3. Άρα αν θέλουμε να μιλήσουμε για τους 12 άθλους σε τέσσερις μέρες θα πρέπει να μιλάμε και να παίζουμε με 3 αθλους την ημέρα. Σωστά; Προβληματίζουμε τα παιδιά με ανάλογους προβληματισμούς χρησιμοποιωντας τους ίδιους αριθμούς; Αν είχαμε 12 σοκολάτες να τις μοιράσουμε σε 4 παιδιά; Τι θα κάναμε τότε; Εφευρίσκουμε τρόπους να το δείξουμε.

(Σημ: Οι δραστηριότητες συνεχίζονται και υλικό θα συνεχίσουμε να αναρτούμε και τις επόμενες μέρες)



1ος άθλος_Το λιοντάρι της Νεμέας

2ος άθλος_Η Λερναία Ύδρα

3ος άθλος_Το ελάφι της Κερύνειας

4ος άθλος_Ο κάπρος του Ερύμανθου

5ος άθλος_Οι σταύλοι του Αυγεία

6ος άθλος_Οι Στυμφαλίδες Όρνιθες
7ος άθλος_Ο ταύρος του Μίνωα


8ος άθλος_Τα άλογα του Διομήδη
9ος άθλος_Η ζώνη της Ιππολύτης
10ος άθλος_Τα βόδια του Γηρυόνη

11ος άθλος_Τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων


12ος άθλος_Ο Κέρβερος του Άδη


Οι εικόνες χρησιμοποιήθηκαν ως εποπτικό υλικό και αναρτούνταν σταδιακά στον πίνακα στη γωνιά της συζήτησης, με αφορμή το μύθο που συζητούσαμε κάθε φορά.Οι εικόνες επιλέχθηκαν έτσι, ώστε να έχουμε διάφορα είδη τέχνης, ζωγραφική, ψηφιδωτό, αγγεία, μετόπες ναών, αγάλματα και να δοθεί έτσι μια περαιτέρω ευκαιρία για συζήτηση αυτών των τεχνών σε επόμενη δραστηριότητα.

Δραστηριότητα 2η: Δημιουργία Βιβλίου Μυθολογίας- Οι άθλοι του Ηρακλή
 Για κάθε έναν από τους άθλους τα παιδιά΄συμπλήρωναν και ένα φύλλο εργασίας με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά, στο οποίο αναγράφονταν δυο λόγια συνοπτικά για τον κάθε άθλο, έτσι ώστε στο τέλος να έχουν ένα αναμνηστικό βιβλίο με τους άθλους του Ηρακλή, για να θυμούνται αυτή τη δουλειά και την προσέγγιση. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν το ψηφιδωτό που δοκίμασαν χρησιμοποιώντας χρωματιστά τετράγωνα χαρτάκια για να κατασκευάσουν το βόδι του Γηρυόνη.
(Μια αυθόρμητη και ωραία έμπνευση της νηπιαγωγού Μπασδέκη Ελένης).
















Φωτογραφίες με τα έργα των παιδιών και τις κατασκευές τους θα αναρτηθούν τις επόμενες μέρες,

Δραστηριότητα 3η: Παιχνίδια με τους άθλους
Έχοντας αναρτήσει όλες τις εικόνες με τους άθλους του Ηρακλή στη γωνιά της συζήτησης μπορούμε να παίξουμε διάφορα παιχνίδια παρατηρητικότητας
Βρες πόσοι και ποιοί άθλοι σχετίζονται με ζώα;
Πόσοι από αυτούς είναι αναπαραστάσεις σε αγγεία;
Πόσοι από αυτούς είναι αγάλματα;
Πόσοι από αυτούς είναι ψηφιδωτά;

Δραστηριότητα 4η:Η κυρά Μυθολογία και η κυρά Γεωγραφία
Οι άθλοι του Ηρακλή μπορούν να γίνουν αφόρμηση για ανακάλυψη και διερεύνηση του χάρτη της Ελλάδας και των περιοχών του. Τα παιδιά εύκολα συνέδεσαν τους μύθους με τις περιοχές όπου έλαβαν χάρα. Αν όχι όλοι, τουλάχιστον αυτοί που εύκολα συνδέονται, αφού και το όνομα με το οποίο έμειναν γνωστοί υποδηλώνει μια περιοχή. Το λιοντάρι της Νεμέας- Νεμέα, Λερναία Ύδρα- Λίμνη Λέρνη, Στυμφαλίδες όρνιθες-Λίμνη Στυμφαλία, Το ελάφι της Κερύνειας, Ο κάπρος του Ερύμανθου, Ο ταύρος του Μίνωα- Κρήτη.
Ήδη από την αφήγηση των μύθων και την παρουσίαση της έχουμε προσέξει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στον τόπο που διεξήχθησαν κάνοντας αναφορές στο πού βρίσκεται αυτή η περιοχή και επισημαίνοντάς τη στο χάρτη.
Τοποθετούμε λοιπόν έναν μεγάλο χάρτη της Ελλάδας και για κάθε έναν μύθο, βάζουμε μια πινέζα πάνω στο χάρτη υποδηλώνοντας και τη συγκεκριμένη περιοχή. Παρατηρούμε, πόσοι έγιναν στην Πελοπόννησο; πόσοι αλλού; Πού έγιναν οι περισσότεροι; Ποιός έγινε στην Κρήτη; και άλλες παρατηρήσεις που μπορούν να γίνουν. Αργότερα αντικαθιστούμε τις πινέζες με μικρογραφίες εικόνων, ώστε να είναι πιο εμφανή η αντιστοιχία των περιοχών και η σύνδεση με τους συγκεκριμένους μύθους. 



Δραστηριότητα 5η:Μάντεψε ποιός άθλος είναι

Διαμορφώσαμε ποιηματάκια-αινίγματα για κάθε άθλο χωριστά και τα παιδιά καλούνται να βρουν την εικόνα με τον άθλο στον οποίο απευθύνεται το ποίημα και να ονοματίσουν τον άθλο. Τα παιδιά το διασκέδασαν ιδιαίτερα.

Δραστηριότητα 6η:Ζωγραφίζω τον αγαπημένο μου άθλο


 

Δραστηριότητα 7η:Ψηφίζω τον αγαπημένο μου άθλο
Χρησιμοποιώντας πίνακα διπλής εισόδου, τα παιδιά ψήφισαν σημειώνοντας ένα Χ τον άθλο της προτίμησής τους, και χωρίστηκαν σε ομάδες για να δραματοποιήσουν, να ζωγραφίσουν και να κάνουν κολάζ ψηφιδωτό τους τρεις πιο δημοφιλείς άθλους (αυτοί που θα συγκέντρωναν τις περισσότερες ψήφους) .





Η θεματική προσέγγιση τελείωσε με την επίσκεψή μας στο θέατρο Εγνατία στη Θεσσαλονίκη, όπου τα παιδιά παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση της Κάρμεν Ρουγγέρη "Οι άθλοι του Ηρακλή". Μια ωραία εμπειρία και για τα παιδιά που παρακολουθούσαν μαγεμένα, αλλά και για τους μεγάλους. Την επόμενη μέρα στην τάξη είχαν την ευκαιρία να κουβεντιάσουν για την εμπειρία τους και να ζωγραφίσουν ό,τι τους έκανε εντύπωση, φτιάχνοντας μια ομαδική κατασκευή.


Εδώ παρουσιάζονται κάποιες από τις εργασίες των παιδιών.










 



Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Μιλάμε για τους πλανήτες

Μιλάμε για τους πλανήτες

Αυτή την εβδομάδα μιλάμε για τους πλανήτες. Τα 3 πρώτα φύλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εξώφυλλο για το ντοσιέ εργασιών για την αντίστοιχη θεματική ενότητα που μελετάμε.




 Οι εικόνες που ακολουθούν χρησιμοποιήθηκαν ως εποπτικό υλικό στον πίνακα της συζήτησης και ως αφόρμηση για να ανοίξουμε το θέμα μας.




 Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Δραστηριότητα 1η: Αφού παρατηρήσαμε το εποπτικό υλικό, κουβεντιάσαμε τι βλέπουμε, από που μπορεί να είναι αυτές οι εικόνες,τι απεικονίζουν, τι σχήμα έχουν αυτά τα αντικείμενα, που βρίσκονται, πόσο κοντά μας, τί είναι στο κέντρο, πώς ονομάζεται αυτό που βλέπουμε. Και συνεχίσαμε τη συζήτηση για τους πλανήτες, κουβεντιάζοντας για αυτούς έναν έναν με τη σειρά και γνωρίζοντάς τους. Παρατηρήσαμε και σχολιάσαμε τα χρώματά τους, το μέγεθός τους, τη θέση τους σε σχέση με τον ήλιο.

Δραστηριότητα 2η: Ο πλανήτης της σοκολάτας
Ακούσαμε την ιστορία στον υπολογιστή και κουβεντιάσαμε γύρω από αυτή.

Δραστηριότητα 3η: Ο δικός μου πλανήτης
Δείξαμε στην ολομέλεια μια φωτογραφία από το παραμύθι του "μικρού πρίγκηπα" και δώσαμε λίγο χρόνο να σκεφτεί ο καθένας ένα φανταστικό πλανήτη, πώς θα θελε να είναι. Εκφράσανε διάφορες ιδέες και έπειτα ο καθένας ζωγράφισε στο χαρτί (ανοιχτό φύλλο εργασίας) τον δικό του πλανήτη, δίνοντας του και ένα όνομα.
(Τις επόμενες μέρες θα αναρτηθούν και περισσότερες φωτογραφίες με τα έργα των παιδιών).

Δραστηριότητα 4η: Παρακολουθήσαμε στον υπολογιστή παρουσίαση στο power point σχετική με τους πλανήτες και ακούσαμε λίγα λόγια για τον καθένα. Παρακολουθήσαμε σχετικό video.

Δραστηριότητα 5η: Φτιάχνω και εγώ το ηλιακό μας σύστημα
 Χωριστήκαμε σε δυο ομάδες. Κάθε ομάδα πήρε στα χέρια της την πρώτη εικόνα με τον ήλιο και τους πλανήτες σε τροχιά, όπου αναγράφεται και το όνομα τους καθενός. Οι δυο ομάδες, αφού συζήτησαν μεταξύ τους πρώτα για το όνομά τους αποφάσισαν να εργαστούν με δυο διαφορετικούς τρόπους. Η μια θα έφτιαχνε το "ηλιακό σύστημα" με την τεχνική του κολάζ, κόβοντας φωτογραφίες των πλανητών και κολλώντας και η άλλη ζωγραφίζοντας με πινέλα. Κάθε ομάδα στο τέλος υπέγραψε το έργο της με ένα όνομα, η ομάδα "αφροδίτη" και η ομάδα "πλανήτης άρης". Και οι δυο ομάδες επέλεξαν ονόματα σχετικά με το θέμα χωρίς αυτό να έχει ζητηθεί από τη νηπιαγωγό.


Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Δραστηριότητα1η: Το ταξίδι στο διάστημα
 Συζητάμε στην ολομέλεια για το πώς μπορούμε να ταξιδέψουμε σε άλλους πλανήτες. Ποιά είναι τα μεταφορικά μέσα που ταξιδεύουμε από το ένα μέρος στο άλλο και καταλήγουμε ότι δε μπορούμε με αυτά τα ταξιδέψουμε τόσο μακριά. Κάποια παιδιά απαντούν ότι μόνο με διαστημόπλοιο μπορούμε να πάμε. Ρωτάμε αν έχουν δει ποτέ διαστημόπλοιο και αναζητούμε φωτογραφίες σε βιβλία στο σχολείο και στο διαδίκτυο. Παρακολουθούμε έπειτα σχετική προβολή στον υπολογιστή με υλικό από διαστημόπλοια και το πρώτο ταξίδι του ανθρώπου στο φεγγάρι.

Δραστηριότητα 2η: Ακούμε το τραγούδι "το διαστημόπλοιο" και αφού το τραγουδήσουμε και το μάθουμε το χορεύουμε με μιμητικές κινήσεις.

Δραστηριότητα 3η:  Κατασκευάζουμε ο καθένας το δικό του διαστημόπλοιο
Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013
Δραστηριόητα 1η: Ένα παιδί φέρνει στην παρέα φωτογραφία με έναν αστροναύτη. (Σε κάθε θεματική ζητάμε από τα παιδιά να φέρουν οποιαδήποτε πληροφορία ή υλικό σχετικό με το θέμα που μπορούν να βρουν στο σπίτι ή να αναζητήσουν σε βιβλία, περιοδικά, διαδίκτυο με τη βοήθεια των γονέων τους)
Κουβεντιάζουμε σχετικά με τη φωτογραφία. Ποιός είναι αυτός; Τι δουλειά κάνει; Πώς είναι τα ρούχα του; Τι φοράει; 

Δραστηριότητα 2η:  Α... όπως αστροναύτης.
Γράφουμε τη λέξη αστροναύτης στο χαρτί και κουβεντιάζουμε για τη φωνούλα "α" που βρίσκεται στην αρχή της λέξης. Καταγράφουμε άλλες λέξεις από "α" που λένε τα παιδιά. Βρίσκουμε πόσα "α" κρύβονται μέσα στον αστροναύτη.

Δραστηριότητα 3η: Θα γίνω αστροναύτης 
Ακούμε το τραγούδι "θα γίνω αστροναύτης" από τα παιδικά τραγούδια του Σακκελαρίδη (τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και τις επόμενες μέρες το ζητούσαν συνέχεια και έμαθαν πολύ γρήγορα να το τραγουδούν). Το χορεύουμε με μιμητικές κινήσεις και στην τελευταία στροφή.... πιανόμαστε  σε κύκλο και χορεύουμε όλοι μαζί.

Δραστηριότητα 4η: κατασκευή " Εγώ αστροναύτης"
Την ιδέα για την κατασκευή βρήκαμε σε άλλη ιστοσελίδα. Τα έργα που δημιούργησαν τα παιδιά ήταν φανταστικά και δόθηκε έμφαση και στη δραστηριότητα της γλώσσας που είχε προηγηθεία μιας και το σώμα του αστροναύτη έχει σχήμα Α.


 
Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013
Δραστηριότητα 1η: Μαθηματικά_Σειροθέτηση
Έχουμε φτιάξει καρτέλες μεγάλες με τους πλανήτες και το όνομά τους. Τα παιδιά καλούνται να βάλουν σε σειρά μεγέθους τους πλανήτες ξεκινώντας από το μικρότερο στο μεγαλύτερο και έπειτα από τομεγαλύτερο στο μικρότερο. 
 

Δραστηριότητα 2η: Γλώσσα-αντιστοίχιση ονομάτων των πλανητών
Με τις ίδιες καρτέλες και άλλες μικρότερες όπου αναγράφεται μόνο το όνομα των πλανητών τα παιδιά καλούνται να αντιστοιχίσουν το σωστό όνομα σε κάθε πλανήτη φωνάζοντας και το όνομά του.
Δραστηριότητα 3η: Οι 9 Πλανήτες (Ανοιχτό φύλλο εργασίας)
Δίνουμε στα παιδιά ανοιχτό φύλλο εργασίας, όπου καλούνται να ζωγραφίσουν τους πλανήτες, όπως νομίζουν και αφού τους μετρήσουν να γράψουν τον αριθμό.



Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Δραστηριότητα 1η: Παραμύθι "Πώς να σώσουμε τον πλανήτη γη"
Διαβάσαμε το παραμύθι με ένα διαφορετικό τρόπο, εμνευσμένο από την ίδια την αφήγηση της ιστορίας, όπου τα παιδιά ανέλαβαν να προσέχουν τη γη. Καθίσαμε όλοι σε κύκλο και μια μπάλα έπαιξε το ρόλο της γης. Η μπάλα γύρναγε από παιδί σε παιδί την ώρα της αφήγησης, με τις προτροπές και το παράγγελμα της νηπιαγωγού και σύμφωνα πάντα με την πλοκή της ιστορίας. Τα παιδιά ζούσαν το παραμύθι και έμειναν προσηλωμένα σε όλη τη διάρκεια της αφήγησης. Μέλημα τους να προσέχουν τη γη, να μη τους πέσει από τα χέρια, δε μπορούν εύκολα να την εμπιστευτούν στους μεγάλους. Αλλά και δε μπορούν να παίξουν ξένοιαστα όσο πρέπει να την προσέχουν αποκλειστικά αυτά; Τί να κάνουν; 

Δραστηριότητα 2η:   Αν όλα τα παιδιά της γης
Χορεύουμε το τραγούδι όλοι μαζί και στο κέντρο έχουμε την υδρόγειο σφαίρα ή τη μπάλα που ήταν η γη κατά τη διάρκεια της αφήγησής μας.

Δραστηριότητα 3η: Προτάσεις  
Κουβεντιάζουμε για τα όσα βιώσαμε σήμερα και καταγράφουμε προτάσεις των παιδιών για το τι πρέπει να κάνουμε για να φροντίσουμε τη γη μας


Τραγούδια που ακούσαμε και χορέψαμε