Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Μιλάμε για....τους άθλους του Ηρακλή

Οι 12 άθλοι του Ηρακλή

Δεδομένης της προγραμματισμένης επίσκεψης του νηπιαγωγείου μας στη θεατρική παράσταση "Οι άθλοι του Ηρακλή" στο θέατρο Εγνατία στη Θεσσαλονίκη, θεωρήσαμε ότι είναι μια καλή ευκαιρία να μιλήσουμε για τους άθλους και να προετοιμάσουμε τα παιδιά, ώστε να μπορέσουν να παρακολουθήσουν πιο εύκολα την παράσταση και να συμμετέχουν ενεργά σε αυτήν και στα δρώμενα.

Αφόρμηση: Απόσπασμα από τη θεατρική παράσταση, το οποίο αναζητήσαμε και βρήκαμε μαζί με τα παιδιά στο youtube.

Ερωτήσεις που θέτουμε για προβληματισμό στην ολομέλεια:
Αναρτώντας στον πίνακα στη γωνιά της συζήτησης σχετικό υλικό με εικόνες και παραστάσεις όπου απεικονίζονται ο Ηρακλής και οι άθλοι του θέτουμε τις εξής ερωτήσεις:
1.Ποιός ήταν ο Ηρακλής;
2.Πότε έζησε;
3.Τι είναι οι άθλοι;
4.Γιατί τους έκανε;
5.Πόσοι ήταν;

Αφού κουβεντιάσουμε σχετικά, ανακοινώνουμε στα παιδιά ότι αυτή την εβδομάδα θα δουλέψουμε με τους 12 άθλους και επειδή είναι 12 και θα κουβεντιάσουμε για αυτούς τέσσερις μέρες Δευτέρα-Πέμπτη πριν την επίσκεψή μας, θα πρέπει να βρούμε πόσους άθλους πρέπει να γνωρίζουμε την ημέρα και να τους προσεγγίζουμε με διάφορους τρόπους (δραματοποίηση, μαθηματικά, γλώσσα, εικαστικά). Παίζουμε για το σκοπό αυτό ένα παιχνίδι με καρτέλες. 

Δραστηριότητα 1η: Μαθηματικά (η έννοια της διαίρεσης)
Απλώνουμε στη μοκέτα στη γωνιά της παρεούλας τέσσερις καρτέλες με τις ημέρες της εβδομάδας 
Δευτερα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη. Μετράμε πόσες είναι οι καρτέλες Για κάθε άθλο έχουμε κατασκευάσει μια καρτέλα με τον άθλο σε μικρογραφία. Μετράμε πόσες είναι οι καρτέλες (12). Ζητάμε από τα παιδιά να σκεφτούν πώς μπορούμε να μοιράσουμε αυτά τα 12 καρτελάκια, τους 12 άθλους στις καρτέλες που απεικονίζουν τις ημέρες (4). Τοποθετούμε ένα ένα τα καρτελάκια με σειρά κάτω απο τις ημέρες, μέχρι να τελειώσουν όλα. Πόσα καρτελάκια μπήκαν κατω από κάθε μέρα; Για να μετρήσουμε; Είναι 3. Άρα αν θέλουμε να μιλήσουμε για τους 12 άθλους σε τέσσερις μέρες θα πρέπει να μιλάμε και να παίζουμε με 3 αθλους την ημέρα. Σωστά; Προβληματίζουμε τα παιδιά με ανάλογους προβληματισμούς χρησιμοποιωντας τους ίδιους αριθμούς; Αν είχαμε 12 σοκολάτες να τις μοιράσουμε σε 4 παιδιά; Τι θα κάναμε τότε; Εφευρίσκουμε τρόπους να το δείξουμε.

(Σημ: Οι δραστηριότητες συνεχίζονται και υλικό θα συνεχίσουμε να αναρτούμε και τις επόμενες μέρες)



1ος άθλος_Το λιοντάρι της Νεμέας

2ος άθλος_Η Λερναία Ύδρα

3ος άθλος_Το ελάφι της Κερύνειας

4ος άθλος_Ο κάπρος του Ερύμανθου

5ος άθλος_Οι σταύλοι του Αυγεία

6ος άθλος_Οι Στυμφαλίδες Όρνιθες
7ος άθλος_Ο ταύρος του Μίνωα


8ος άθλος_Τα άλογα του Διομήδη
9ος άθλος_Η ζώνη της Ιππολύτης
10ος άθλος_Τα βόδια του Γηρυόνη

11ος άθλος_Τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων


12ος άθλος_Ο Κέρβερος του Άδη


Οι εικόνες χρησιμοποιήθηκαν ως εποπτικό υλικό και αναρτούνταν σταδιακά στον πίνακα στη γωνιά της συζήτησης, με αφορμή το μύθο που συζητούσαμε κάθε φορά.Οι εικόνες επιλέχθηκαν έτσι, ώστε να έχουμε διάφορα είδη τέχνης, ζωγραφική, ψηφιδωτό, αγγεία, μετόπες ναών, αγάλματα και να δοθεί έτσι μια περαιτέρω ευκαιρία για συζήτηση αυτών των τεχνών σε επόμενη δραστηριότητα.

Δραστηριότητα 2η: Δημιουργία Βιβλίου Μυθολογίας- Οι άθλοι του Ηρακλή
 Για κάθε έναν από τους άθλους τα παιδιά΄συμπλήρωναν και ένα φύλλο εργασίας με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά, στο οποίο αναγράφονταν δυο λόγια συνοπτικά για τον κάθε άθλο, έτσι ώστε στο τέλος να έχουν ένα αναμνηστικό βιβλίο με τους άθλους του Ηρακλή, για να θυμούνται αυτή τη δουλειά και την προσέγγιση. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν το ψηφιδωτό που δοκίμασαν χρησιμοποιώντας χρωματιστά τετράγωνα χαρτάκια για να κατασκευάσουν το βόδι του Γηρυόνη.
(Μια αυθόρμητη και ωραία έμπνευση της νηπιαγωγού Μπασδέκη Ελένης).
















Φωτογραφίες με τα έργα των παιδιών και τις κατασκευές τους θα αναρτηθούν τις επόμενες μέρες,

Δραστηριότητα 3η: Παιχνίδια με τους άθλους
Έχοντας αναρτήσει όλες τις εικόνες με τους άθλους του Ηρακλή στη γωνιά της συζήτησης μπορούμε να παίξουμε διάφορα παιχνίδια παρατηρητικότητας
Βρες πόσοι και ποιοί άθλοι σχετίζονται με ζώα;
Πόσοι από αυτούς είναι αναπαραστάσεις σε αγγεία;
Πόσοι από αυτούς είναι αγάλματα;
Πόσοι από αυτούς είναι ψηφιδωτά;

Δραστηριότητα 4η:Η κυρά Μυθολογία και η κυρά Γεωγραφία
Οι άθλοι του Ηρακλή μπορούν να γίνουν αφόρμηση για ανακάλυψη και διερεύνηση του χάρτη της Ελλάδας και των περιοχών του. Τα παιδιά εύκολα συνέδεσαν τους μύθους με τις περιοχές όπου έλαβαν χάρα. Αν όχι όλοι, τουλάχιστον αυτοί που εύκολα συνδέονται, αφού και το όνομα με το οποίο έμειναν γνωστοί υποδηλώνει μια περιοχή. Το λιοντάρι της Νεμέας- Νεμέα, Λερναία Ύδρα- Λίμνη Λέρνη, Στυμφαλίδες όρνιθες-Λίμνη Στυμφαλία, Το ελάφι της Κερύνειας, Ο κάπρος του Ερύμανθου, Ο ταύρος του Μίνωα- Κρήτη.
Ήδη από την αφήγηση των μύθων και την παρουσίαση της έχουμε προσέξει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στον τόπο που διεξήχθησαν κάνοντας αναφορές στο πού βρίσκεται αυτή η περιοχή και επισημαίνοντάς τη στο χάρτη.
Τοποθετούμε λοιπόν έναν μεγάλο χάρτη της Ελλάδας και για κάθε έναν μύθο, βάζουμε μια πινέζα πάνω στο χάρτη υποδηλώνοντας και τη συγκεκριμένη περιοχή. Παρατηρούμε, πόσοι έγιναν στην Πελοπόννησο; πόσοι αλλού; Πού έγιναν οι περισσότεροι; Ποιός έγινε στην Κρήτη; και άλλες παρατηρήσεις που μπορούν να γίνουν. Αργότερα αντικαθιστούμε τις πινέζες με μικρογραφίες εικόνων, ώστε να είναι πιο εμφανή η αντιστοιχία των περιοχών και η σύνδεση με τους συγκεκριμένους μύθους. 



Δραστηριότητα 5η:Μάντεψε ποιός άθλος είναι

Διαμορφώσαμε ποιηματάκια-αινίγματα για κάθε άθλο χωριστά και τα παιδιά καλούνται να βρουν την εικόνα με τον άθλο στον οποίο απευθύνεται το ποίημα και να ονοματίσουν τον άθλο. Τα παιδιά το διασκέδασαν ιδιαίτερα.

Δραστηριότητα 6η:Ζωγραφίζω τον αγαπημένο μου άθλο


 

Δραστηριότητα 7η:Ψηφίζω τον αγαπημένο μου άθλο
Χρησιμοποιώντας πίνακα διπλής εισόδου, τα παιδιά ψήφισαν σημειώνοντας ένα Χ τον άθλο της προτίμησής τους, και χωρίστηκαν σε ομάδες για να δραματοποιήσουν, να ζωγραφίσουν και να κάνουν κολάζ ψηφιδωτό τους τρεις πιο δημοφιλείς άθλους (αυτοί που θα συγκέντρωναν τις περισσότερες ψήφους) .





Η θεματική προσέγγιση τελείωσε με την επίσκεψή μας στο θέατρο Εγνατία στη Θεσσαλονίκη, όπου τα παιδιά παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση της Κάρμεν Ρουγγέρη "Οι άθλοι του Ηρακλή". Μια ωραία εμπειρία και για τα παιδιά που παρακολουθούσαν μαγεμένα, αλλά και για τους μεγάλους. Την επόμενη μέρα στην τάξη είχαν την ευκαιρία να κουβεντιάσουν για την εμπειρία τους και να ζωγραφίσουν ό,τι τους έκανε εντύπωση, φτιάχνοντας μια ομαδική κατασκευή.


Εδώ παρουσιάζονται κάποιες από τις εργασίες των παιδιών.










 



3 σχόλια: