Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

ΦΡΟΥΤΟΠΟΛΗ

Αυτή την εβδομάδα και την επόμενη θα ασχοληθούμε με τα φρούτα, τα φθινοπωρινά φρούτα, γεύσεις, μυρωδιές και όλες οι αισθήσεις μας ενεργοποιούνται μιλώντας για τα φρούτα και τα προϊόντα τους.

Δραστηριότητα 1η: To ραπ των φθινοπωρινών φρούτων

Ακούμε το ομώνυμο τραγούδι (από το περιοδικό Σύγχρονο Νηπιαγωγείο) και μια σειρά από φρούτα προσωποιημένα με ματάκια και χεράκια, παρελαύνουν στην τάξη μας και μας συστήνονται. Τραγουδάμε και χορεύουμε με το ρυθμό, το ραπ των φθινοπωρινών φρούτων.

Δραστηριότητα 2η: Η φρουτόπολη (κουκλοθέατρο)
Μια φανταστική πόλη από φρούτα. Τα φρούτα στη φρουτόπολη διαφώνησαν και στήσανε μεγάλο καυγά. Το μήλο, το αχλάδι, το μανταρίνι, το πορτοκάλι, το κυδώνι, το ρόδι  τσακώνονταν για το πιο είναι πιο ωφέλιμο και πιο αγαπητό από τα παιδιά. Όμως, ο Φιογκάκης και η Κουδουνέλα εξήγησαν ό,τι κάθε φρούτο έχει τη δική του θετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό και κάθε φορά αναφέραμε και τα θετικά του κάθε φρούτου, αλλά και τα όμορφα προϊόντα που παίρνουμε από αυτά.

Δραστηριότητα 3η: Οι φρουτένιοι μας (η μηλίτσα, ο αχλαδάκης). 

Δώσαμε μορφή στα χαρτονένια φρούτα μας, με χέρια και ποδαράκια και τα στερεώσαμε σε καλαμάκι, ώστε να μπορούμε να παίξουμε ρόλους με αυτά και να ξεκινήσουμε μια ωραία συζήτηση.

Δραστηριότητα 4η: Αγριοαχλαδοπορτοκαλομανταρινομηλόζουμο

Ακούμε το τραγούδι από το cd του Σακελλαρίδη και με αφορμή τους αστείους στίχους του, μιλάμε για τα δέντρα και τα φρούτα που παράγουν, μήλα από τη μηλιά, πορτοκάλια από την πορτοκαλιά και ούτω καθεξής. Τα παιδιά εξασκούνται σε γλωσσολογικές ασκήσεις.
Επίσης, δοκιμάζουμε να προφέρουμε τη σύνθετη λέξη.....και προκαλούμε αστείες εκπλήξεις. Για να βοηθηθούμε κόβουμε τη λέξη σε μικρότερα κομμάτια, τόσα όσα και οι λέξεις που περικλείει μέσα της. Τις μετράμε. Τις προφέρουμε μια μια. Ο Κουδουνάκης μπερδεύει τα κομμάτια και εμείς τα βάζουμε ξανά στη σειρά, συνθέτοντας από την αρχή τη λέξη.


Δραστηριότητα 5η: Φρουτένια τυφλόμυγα

Ένα ένα παιδί κλείνει τα μάτια και χρησιμοποιώντας την αφή και την όσφρηση προσπαθεί να μαντέψει πιο φρούτο του δίνουμε να κρατήσει στο χέρι.

Δραστηριότητα 6η: Η δική μας φρουτοσαλάτα

Δημιουργούμε τη δική μας φρουτοσαλάτα με φρούτα που έχουμε φέρει και ζωγραφίζουμε τη φρουτιέρα με τα φθινοπωρινά φρούτα, παρατηρώντας τα χρώματα, το σχήμα και τη μορφή των φρούτων.



Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

"28ης Έργα"

Εδώ εκθέτουμε τις εργασίες, τα παιχνίδια και τις κατασκευές μας για την 28η Οκτωβρίου.


Ντόμινο με λέξεις για την 28η Οκτωβρίου. Τα παιδιά αντιστοιχίζουν τη λέξη με την εικόνα, ώστε να βρουν την επόμενη καρτέλα και να σχηματίσουν το ντόμινο.




Ζωγραφίζουμε τον πίνακα του Αλέξανδου Αλεξανδράκη.









Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ

Εμπνευσμένο το ημερολόγιο μας φέτος από το τραγούδι "Οι μέρες της εβδομάδας" στο CD της Λιλιπούπολης.

Σ' ένα λούνα παρκ οι μέρες της βδομάδας 
στριφογυρνάνε με τη μουσική, στριφογυρνάνε 

οι μέρες της βδομάδας απ’ τη Δευτέρα ως τη Κυριακή.



Να την η Δευτέρα που πλέει στον αέρα
καβάλα σ’ ένα αλογάκι θαλασσί, η Τρίτη πάνω
σ’ ένα αεροπλάνο και η Τετάρτη σε μια μέλισσα χρυσή.



Να η Πέμπτη μόνη σ’ ένα μικρό βαγόνι από ασήμι
και πράσινο γυαλί. Η Παρασκευούλα σε μια ροζ 
βαρκούλα και το Σαββάτο σ’ ένα ξύλινο κλουβί.



Και η Κυριακή μαζί με τον Κυριάκο αγκαλιασμένοι
οι δυο τους τρυφερά, στριφογυρνάνε καβάλα

σ’ ένα δράκο με χρυσαφιά και κόκκινα φτερά.





Για να ακούσετε το τραγούδι πατήστε εδώ.

Άλλα τραγούδια για τις ημέρες της εβδομάδας μπορείτε να βρείτε και  εδώ.


ΤΟ ΚΑΝΟΝΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

Προετοιμάζουμε αυτές τις μέρες το Κανόνι της Ειρήνης, στην έμμετρη εκδοχή της Φρόσως Χατόγλου, το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ.

Προσαρμόσαμε τους ρόλους στις ανάγκες των δικών μας νηπίων, μοιράσαμε τα ποιήματα και σήμερα φτιάξαμε και το σκηνικό μας. 


Και έτοιμο το δικό μας ΚΑΝΟΝΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ, το οποίο θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε από κοντά φίλοι, συγγενείς και γονείς την ημέρα της γιορτής μας (27 Οκτωβρίου 2014 ).


Φωτογραφίες από τη δική μας κουκλοθεατρική παράσταση με το Κανόνι της Ειρήνης.




Και τέλος κατασκευάσαμε ο καθένας το δικό του μικρό κανόνι που έγινε πρόσκληση για τη γιορτούλα μας.




 Την ιδέα για την κατασκευή του κανονιού βρήκαμε στο blog του 3ου Νηπιαγωγείου Γέρακα (http://3nip-gerak.att.sch.gr/progr2011-12-perival.htm)  και εμείς τη διαμορφώσαμε με τη μορφή αυτή, ώστε από τη μια να έχει την καρδούλα και από την άλλη μεριά να μπαίνει μέσα στο ρολό μας το χαρτάκι με το κείμενο της πρόσκλησης για τη γιορτή.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Με αφορμή τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου επισκεφθήκαμε με τα παιδιά το Πολεμικό Μουσείο Διδυμοτείχου, στο οποίο ξεναγηθήκαμε από τους υπεύθυνους στην αίθουσα με τα κειμήλια του πολέμου του 1940.

Είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά στολές και όπλα που φορούσαν οι Έλληνες που πολέμησαν την εποχή εκείνη, καθώς και τα στρατιωτικά ενδύματα των Ιταλών και των Γερμανών. 

Το κράνος του στρατιώτη, αλλά και το ΠΗΛΙΚΙΟ (για το οποίο μιλήσαμε και όταν επιστρέψαμε στην τάξη), τα σαμάρια με τα οποία σέλωναν τα άλογα για να κουβαλήσουν όπλα και εφόδια. Θαυμάσαμε όμως και μια μεγάλη συλλογή από ΠΑΡΑΣΗΜΑ της εποχής του 40 αλλά και άλλων χρόνων προγενέστερων και μεταγενέστερων της εποχής εκείνης.

Παρατηρήσαμε επίσης, πλούσιο φωτογραφικό υλικό με αποσπάσματα εφημερίδων της εποχής, φωτογραφίες με αλεξιπτωτιστές και σχολιάσαμε με τα παιδιά το υλικό.

Παρατηρήσαμε τις διαφορές ανάμεσα στην ελληνική, την ιταλική και τη γερμανική σημαία που είχαμε την ευκαιρία να τις δούμε από κοντά.

Τελειώνοντας την επίσκεψή μας ευχαριστήσαμε τους οικοδεσπότες μας και τους αφιερώσαμε το τραγούδι "Ο μικρός στρατιώτης" του ΞΥΛΟΥΡΗ.