Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018

Τα ελληνάκια συναντούν τη γοργόνα (συνέχεια)

Και αφού πέρασε και η γιορτή της 25ης Μαρτίου, αφιερωμένη στα ελληνάκια που συναντούν τη γοργόνα, την αδελφή του Μέγα Αλέξανδρου και τους παρακινεί, τους ξεσηκώνει για τον Αγώνα, παρουσιάζουμε και τις υπόλοιπες εργασίες και κατασκευές μας, για να περάσουμε στα πασχαλινά μας μετά που ήδη ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα.

Ζωγραφίζω τη γοργόνα μέσα στα κύματα.


Με αφορμή τον πίνακα "Κρυφό Σχολειό"

Νικόλαος ΓύζηςΤο κρυφό σχολειό, ελαιογραφία, 1885/86.


μιλάμε, συζητάμε και κατασκευάζουμε το δικό μας "κρυφό σχολειό"Μιλάμε για την παραδοσιακή φορεσιά και τα μέρη της, για τα μοτίβο στα κεντήματα και τη λαϊκή τέχνη και διακοσμούμε τη δική μας Σουλιώτισσα και τον Τσολιά και φτιάχνουμε τα τσαρούχια για να στολίσουμε την τάξη μας, με τη φούντα και το κλαδί ελιάς.                      


 
 

Και άλλα διακοσμητικά για την τάξη μας τα σπαθιά με το σήμα του σταυρού και τα φύλλα δάφνης.
 Και περνώντας τα μέρη της Ελλάδας, μέσα από τα ταξίδια της γοργόνας για τον ξεσηκωμό των ελληνόπουλων, μας δίνεται η ευκαιρία να μιλήσουμε για τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας.

Φύλλο εργασίας: Ζωγραφίζω τα γεωγραφικά διαμερίσματα, με διαφορετικό χρώμα το καθένα πάνω στο χάρτη και τα μετρώ. Καταγράφω τον αριθμό. Τώρα ξέρω: Τα γεωγραφικά διαμερίσματα είναι εννιά (9) και τα ξέρω ένα ένα Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα-Εύβοια, Πελοπόννησος, Κρήτη, Νησιά Ιονίου, Νησιά Αιγαίου.


Και ξέρω που βρίσκονται στο χάρτη της Ελλάδας.
Τοποθετώ το κάθε κομμάτι στη σωστή θέση στο χάρτη.


Το γεωγραφικό διαμέρισμα της Θράκης: Μαθαίνω ακόμη περισσότερο για τη Θράκη, όπου κατοικώ. Οι τρεις νομοί της Θράκης. Νομός Ξάνθης, Νομός Ροδόπης και Νομός Έβρου, όπου βρίσκεται και το Διδυμότειχο, που μένω. Μαθαίνω να γράφω το 1821.....και παίζω με τους αριθμούς σχηματίζοντας στο πάτωμα διάφορες χρονολογίες.
                                   
    Ζωγραφίζω το καράβι που ταξίδεψε ο Γιωργής, με διάφορα χρώματα, όπως τα κεντήματα λαϊκής τέχνης.


 Ζωγραφίζω το Γιωργή με το άλογο του.


 Και ετοιμάζουμε το γιλέκο πρόσκληση για τη γιορτή μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου